måndag morgon
Men men som ni vet hjälpte jag min kusin att baka i lördags, och tänkte slänga in receptet på dom ur goda lussebullarna.
Förberedelsetid: 20 min
Tillagningstid: 8 min
Färdigt på: 2 tim 13 min
Ingredienser
50 50 g jäst
5 5 dl mjölk 3%
150 150 g smör
250 250 g kesella
2 2 dl strösocker
2 2 kuvert saffran (1 g)
1 1 tsk salt
16 16 dl vetemjöl, eventuellt lite mer
russin
1 1 st ägg + 1 msk mjölk till pensling
Gör så här
1. Värm smör och mjölk i en kastrull till 37 grader (fingervarmt).
2. Smula ner jästen i en rymlig bunke. Häll lite av den ljumma mjölkblandningen i bunken och blanda tills all jästen löst sig. Blanda i resten av vätskan.
3. Blanda ner kesella, saffran, socker och salt.
4. Tillsätt nästan allt mjölet, gärna lite i taget och arbeta degen smidig. Tillsätt mer mjöl om det behövs.
5. Täck över degen med en duk och låt jäsa i rumstemperatur cirka 60 minuter.
6. Lyft upp degen på ett mjölat bakbord och knåda den några minuter.
7. Dela degen i cirka 30 bitar. Rulla sen bitarna till längder, cirka 2 centimeter i diameter.
8. Snurra ändarna åt varsitt in mot mitten och lägg dem på en plåt som är smord eller klädd med bakplåtspapper.
9. Tryck ner russin i snurrornas mitt och låt sen jäsa ytterligare 45 minuter till dubbel storlek.
10. Sätt ugnen på 225 grader.
11. Vispa upp ägget med 1 matsked mjölk och pensla bullarna med blandningen.
12. Grädda mitt i ugnen cirka 5-8 minuter tills de blivit gyllenbruna.
13. Ta ut bullarna och låt dem svalna på ett galler.
Jag tycker ni borde testa och göra dom nu här till jul.
För dom var enormt goda. Men man kan ju alltid göra som jag ta bort russinen ! haha
Ska börja göra mig i ordning nu. Skriver mera ikväll ! / B